Al hetgeen door ons op deze pagina is weergegeven, is gebaseerd op onafhankelijke eenvoudig controleerbare informatie. Als u verdere vragen heeft of nadere informatie wenst zijn wij u uiteraard graag van dienst via e-mail [email protected] en/of telefoonnummer 0229-210679.
Met vriendelijke groet, Het Manuka-Holland Team
Peroxide & Non-Peroxide activiteit
Vanwege de samenstelling van honing heeft iedere honing een bepaalde peroxide activiteit. Dit komt door de aanwezigheid van een enzym dat waterstof peroxide produceert. Dit enzym wordt door bijen in de nectar aangebracht. De waterstof peroxide, en dus het merendeel van de peroxide activiteit, wordt door enzymen in ons lichaam vernietigd op het moment dat het met ons lichaam in contact komt. Veel honingsoorten hebben naast de peroxide activiteit nog een andere activiteit. Deze wordt niet veroorzaakt door een enzym dat door bijen aan de nectar wordt toegevoegd, maar komt van de plant. Met de meegebrachte pollen wordt dit unieke ingrediënt door de bijen aan de nectar toegevoegd. Deze activiteit wordt niet door ons lichaam afgebroken. Deze activiteit is de Non-Peroxide-Activiteit (NPA). ManukaHoning is een Non-Peroxide honing.
Het vaststellen van de oorsprong van honing
Bij honing worden de in de nectar aanwezige pollen nauwkeurig geteld, waarna exact wordt bepaald welk aantal pollen van welke bloemen afkomstig zijn. Met dit onderzoek wordt de honingsoort vastgesteld.
Het UMF® ManukaHoning Kwaliteitskeurmerk
ManukaHoning is een monoflorale honing. Dit betekent dat tenminste 70% van de door de bijen verzamelde nectar van de Manuka bloem afkomstig moet zijn, om ManukaHoning te mogen worden genoemd.
Om vast te kunnen stellen dat de door de bijen verzamelde nectar daadwerkelijk van de Manuka bloem afkomstig is, en voldoet aan de kwaliteitseisen van het UMF® Kwaliteitskeurmerk, zijn een viertal ‘markers’ (inhoudsstoffen) van doorslaggevend belang. Deze stoffen zijn LEPTOSPERIN, DIHYDROXYACETONE (DHA), METHYLGLYOXAL (MGO ) en HYDROXYMETHYLFURFURAL (HMF).
LEPTOSPERIN Van voornoemde vier stoffen is leptosperin de enige stof die uitsluitend voorkomt in de nectar van Manuka struiken (Leptospermum Scoparium) en enkele zeer nauw hieraan verwante soorten. Dit maakt leptosperin tot de belangrijkste ‘marker’ om de authenticiteit van ManukaHoning vast te stellen.
DIHYDROXYACETONE (DHA) & METHYLGLYOXAL (MGO ) Omdat dihydroxyacetone wordt omgezet in methylglyoxal dienen deze beide stoffen in Manuka nectar aanwezig te zijn. Methylglyoxal is een stof die (mede-)bepalend is voor de sterkte van de non-peroxide activiteit van ManukaHoning. Dit wordt versterkt door synergy met andere in ManukaHoning aanwezige componenten. De combinatie (in ieder geval voor wat methylglyoxal betreft de aanwezige hoeveelheid) van deze stoffen in ManukaHoning is bepalend voor de mate van non-peroxide activiteit van ManukaHoning.
HYDROXYMETHYLFURFURAL (HMF) Omdat het hydroxymethylfurfural gehalte in honing toeneemt bij verhitting en langdurige opslag, is deze stof een kwaliteitsindicator voor honing in het algemeen. Onder normale omstandigheden mag het hydroxymethylfurfural gehalte van honing niet hoger zijn dan 40 mg/kg. Voor honing afkomstig uit gebieden met een tropische omgevingstemperatuur, geldt een maximaal hydroxymethylfurfural gehalte van 80 mg/kg.
ManukaHoning met UMF® ManukaHoning Kwaliteitskeurmerk
Bij de meeste honingsoorten is het maximaal gemeten MGO gehalte 3 tot 8 mg/kg. Het bijzondere van sommige soorten ManukaHoning is dat niveaus van meer dan 700 mg MGO per kg wordt aangetroffen. Alhoewel zeldzaam en in kleine hoeveelheden, worden in de door de bijen verzamelde Manuka nectar soms zelfs MGO gehaltes ≥ 1449 mg/kg (= UMF® 28+) aangetroffen. Vanwege het geringe aanbod kunnen de verkoopprijzen hiervan oplopen tot bedragen boven €250 per 250gr. De meest gangbare UMF® gradaties zijn momenteel: - ManukaHoningUMF® 5+ = ManukaHoning met een MGO gehalte ≥ 83 mg/kg - ManukaHoningUMF® 10+ = ManukaHoning met een MGO gehalte ≥ 263 mg/kg - ManukaHoningUMF® 15+ = ManukaHoning met een MGO gehalte ≥ 514 mg/kg - ManukaHoningUMF® 20+ = ManukaHoning met een MGO gehalte ≥ 829 mg/kg
Het UMF® ManukaHoning Keurmerk is het enige wereldwijd erkende ManukaHoning Kwaliteitskeurmerk